Izlet na sjeverne padine Mosora

Edukativni izlet uz posjet spilji Kraljeva peć

Ovog puta organizirali smo izlet u prirodu, točnije, edukativnu šetnju sjevernim padinama Mosora uz stručno vodstvo Marka Kovača, magistra geografije.

 

U avanturu smo krenuli u subotu 08.04.2017. u 10:00 sati iz Dugopolja, a šetnja je započela iz zaseoka Balići Džakići. Dan je bio prekrasan i sunčan, uz samo nekoliko malenih oblaka koji su nas štitili od vrućine. Naši najmlađi šetači-istraživači imali su tek tri godine! Tijekom šetnje put spilje Kraljeva peć, naš vodič upoznao nas je s markacijama, planinarskim oznakama za sigurno snalaženje na planinarskim putovima.

 

Nakon četrdesetak minuta šetnje, smjestili smo se na livadi nedaleko spilje gdje smo se opustili uz marendu, razgibali igrama loptom, a oni najmlađi neumorno su proučavali biljni svijet.

 

U spilju smo se spuštali u grupama po dvanaestak osoba jer je ulazak vrlo strm i zahtjevan. Naravno, sve smo to svladali bez problema, a u spilji smo od našeg vodiča učili o vapnenačkom podrijetlu stijena, vodi koja prolazi kroz stijene te rijekama i potocima u bližoj okolici Splita.

 

Izlet je bio prekrasan i vrlo edukativan, a ovim putem još jednom se od srca zahvaljujemo našem vodiču što nam je darovao svoje vrijeme, odlično nas vodio i prenosio nam svoja vrijedna znanja!